NOS NieuwsAangepast

Ook in Oekraïne geen homopropaganda meer

In buurland Rusland is het er al: een wet tegen zogeheten 'homopropaganda'. Vandaag heeft ook het parlement in Oekraïne de omstreden wet aangenomen. Mensen die de wet overtreden, kunnen nu een maximale gevangenisstraf van vijf jaar verwachten. Ook de media moeten hun mond houden.

In het Oost-Europese land stonden er al boetes op homopropaganda: de homoseksuele uiting 'die de gezondheid en morele en geestelijke ontwikkeling van minderjarige schaadt'. Maar nu hebben rechters ook de mogelijkheid om gevangenisstraffen uit te delen.

Traditionele familie

De uiting van homoseksuele gevoelens in het openbaar en in de media zou volgens de autoriteiten van het land leiden tot meer AIDS- en HIV-gevallen. Ook zou homoseksualiteit het traditionele familiebeeld verwoesten en zelfs een demografische crisis kunnen veroorzaken.

Een Europees land dat eerder was met de wet tegen homopropaganda is Rusland. Hier geldt de wet al ruim een half jaar en overtreding ervan kan je maximaal 12.500 euro kosten.

Sinds de invoering van de wet heeft het land veel (internationale) kritiek gekregen. Andere groepen juichen de wet juist weer toe: vorige week claimde een ultrarechtse groepering nog dat op melkpakken homopropaganda zou staan. Op pakken van het merk Vesjoli Molochnik (De Blije Melkboer) staat namelijk een regenboog. Leden van de actiegroep zijn van plan om naar winkels te gaan om kopers van de melk te wijzen op de propaganda.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl