Studenten geëxecuteerd in Nigeria

Stel je voor: je bent op school wanneer een man in militair uniform jou en je klasgenoten de opdracht geeft om in een rij te gaan staan. Er zijn nog meer gewapende mannen aanwezig. Vervolgens worden de namen van verschillende leerlingen omgeroepen. Sommigen worden koelbloedig doodgeschoten, anderen niet. Het gebeurde vandaag op een hogeschool in Nigeria: zeker twintig studenten kwamen om.

Het nieuws van de schietpartij bij de campus van Mubi is via de BBC naar buiten gekomen. Een Nigeriaanse politieagent vertelde het verhaal. Volgens de agent zou het dodental zelfs op 40 liggen. Wie de gewapende mannen precies waren en waarom ze de executies uitvoerden, is onduidelijk.

Vermoedens

Wel zijn er vermoedens. Alle ogen kijken nu richting de islamitische terreurgroep Boko Haram. Gedacht wordt dat zij achter de schietpartij zittenal heeft de groep zelf nog niet gereageerd.

In de stad Mubi voerden de autoriteiten deze week nog een grote legeroperatie uit om de terreurgroep te bestrijden. Boko Haram betekent letterlijk 'Westers onderwijs is een zonde'. De organisatie wil dat in heel Nigeria de islamitische wet, de sharia, wordt ingevoerd.

Takken op auto's

Ooggetuigen vertellen dat studenten bang zijn en de stad uit vluchten. Ze hebben takken op hun auto's gelegd: in Nigeria is dit een traditioneel teken van neutraliteit. Inwoners van de stad moeten voorlopig binnen blijven en de universiteit heeft de deuren gesloten.

In Mubi wonen zowel christenen en moslims naast elkaar. Onder de slachtoffers van de schietpartij bevinden zich overigens zowel moslims als christenen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl