NOS NieuwsAangepast

'Jeugd American Football betaald om te blesseren'

Ze zijn pas tien of elf jaar, maar nu al hoofdrolspeler in een officieel onderzoek. In Amerika is namelijk een inspectie gestart naar wantoestanden in de jeugdcompetitie van American Football. Sommige spelertjes zouden betaald krijgen om hun tegenstander te blesseren.

De Pop Warner league, waar bijna 300.000 kinderen in spelen, is gestart met een onderzoek naar een football-team uit Californië. Er bestaan namelijk vermoedens dat hun club twintig tot vijftig dollar per veroorzaakte blessure uitbetaalt.

Ongeslagen naar Super Bowl

Het zaakje kwam aan het rollen, nadat John Zanelli, een ontslagen assistent-coach, de Tustin Junior Pee Wee Red Cobras beschuldigde van het opzettelijk blesseren. Zanelli verliet de club met gemor en wijst Darren Crawford aan als de spil in het web. Volgens hem moesten de jongens uit zijn team de beste speler van de tegenstander aan het begin van de wedstrijd zo erg blesseren dat die niet verder kon.

De betalingen zouden allemaal hebben plaatsgevonden in 2011, toen de Cobras zich ongeslagen naar de Pop Warner Super Bowl wisten te spelen. Zowel Crawford als Pat Galentine, voorzitter van de club, ontkennen de aantijgingen.

Een soortgelijke zaak kwam eerder dit jaar aan het licht in een lokale competitie in Californië. Toen verklaarde één spelertje dat er betalingen plaatsvonden voor bewuste tackles, maar dat was geen reden voor een verder onderzoek.

Rechtszaak

De perikelen in de competitie komen niet op een gelukkig moment voor het American Football. Duizenden oud-profs uit het American Football hebben de hoogste league in het land aangeklaagd wegens verzwijgen van mogelijke hersenrisico's.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl