NOS NieuwsAangepast

West-Australië opent jacht op haaien

De witte haai is geen beschermde diersoort meer in West-Australië: vanaf nu mogen de dieren worden afgemaakt. Als een haai een gevaar vormt voor zwemmers, of te dicht bij populaire stranden komt, dan mag de achtervolging worden ingezet en wordt het beest afgeschoten.

"Een opvallende maatregel", zegt onze correspondent Robert Portier. "Veel mensen in Australië zijn tegen het afschieten van haaien. Ze vinden: als je in de zee zwemt, dan neem je zelf een risico. Daar wonen nu eenmaal de haaien." 20 jaar lang was de witte haai een beschermde diersoort.

5 doden

De maatregelen komen nadat er afgelopen jaar vijf mensen overleden na een aanval van een witte haai: een absoluut record. Niet eerder vielen er zoveel doden. In het audiofragment rechts vertelt een jongen over de haaienaanval die hij meemaakte.

West-Australië maakt 5 miljoen euro vrij voor het nieuwe haaienbeleid. 1,6 miljoen gaat daadwerkelijk naar de 'haaienjacht': het achtervolgen en doden van de dieren. Een even groot bedrag gaat naar onderzoek naar migratiegedrag van witte haaien.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl