NOS NieuwsAangepast

Journalisten voor het eerst in kindergevangenis

Dichtbij de Oegandese hoofdstad Kampala staat de gevangenis Kamperingisa waar straatkinderen worden vastgehouden. Dit keer geen gevangenis waar kinderen tussen de volwassenen opgesloten zitten, maar een gevangenis waar de cellen bezet worden door alleen kinderen. Voor het eerst zijn daar journalisten naar binnen geweest.

In grote betonnen ruimtes zitten tussen de 350 en 500 kinderen van 3 tot 18 jaar oud vast onder vreselijke omstandigheden. De kinderen zien er onverzorgd uit, krijgen weinig te eten en de meesten zijn wees. Sommigen van hen zitten jarenlang in de cel.

Uniek

Bij wijze van hoge uitzondering zijn er twee journalisten toegelaten in de gevangenis. Die gingen mee met hulpverleners van Foodstep, een hulporganisatie. De Nederlandse Mariska Bosman en het Vlaamse echtpaar Nathalie en Werner proberen de kinderen uit de gevangenis te krijgen en op te nemen in hun eigen opvang. Dankzij een verbeterde band met de gevangenisdirecteur zijn al 40 kinderen gered.

Aan het eind van de rit blijft nog steeds het overgrote deel van de kinderen in de gevangenis zitten. Het lijkt haast dweilen met de kraan open, want er komen steeds meer straatkinderen bij.

Reportage

Chris Michel en Thomas White gingen met de hulpverleners van Foodstep mee naar binnen en ontmoetten er tientallen kinderen. Vanavond zie je hun verhaal in onze uitzending.

Door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl