NOS NieuwsAangepast

Obama haalt hard uit tegen Iran en extremisme

Het regime in Syrië, de nucleaire plannen van Iran en de gewelddadige protesten tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Ze kregen ervan langs in de speech van de Amerikaanse president Obama voor de 67ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Zijn speech was een veroordeling van alle vormen van geweld en extremisme. Hij riep alle wereldleiders op zich ertegen uit te spreken.

Vooral Iran moest het ontgelden. Niet alleen het nucleaire programma, waarvan het Westen vermoed dat het bedoeld is voor de ontwikkeling van kernwapens, ook de steun aan het regime van de Syrische president Assad kon rekenen op harde woorden van Obama: "Terwijl het land het eigen volk onderdrukt, steunt het een dictator in Damascus en stuurt het terroristische groeperingen in het buitenland. Keer op keer heeft het land gefaald om de mogelijkheid aan te grijpen om te laten zien dat het nucleaire programma vredig is."

'Rode lijn'

Obama hekelde het feit dat het belangrijkste politieke standpunt van Ahmedinidjad het verspreiden is van haat tegen de Verenigde Staten, Israël en het Westen. Hij riep de overige wereldleiders op Iran zoveel mogelijk te isoleren. Over mogelijke militaire interventie in Iran sprak Obama niet, maar de woorden "we zullen doen wat we moeten doen om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt" wijzen wel in die richting. "Een Iran gewapend met kernwapen dreigt met de vernietiging van de staat Israël, riskeert de veiligheid in de Golf-regio en ondermijnt het non-proliferatieverdrag."

Los van deze harde woorden zei Obama dat de VS nog altijd kiest voor een diplomatieke oplossing, om daarna er toch nog even aan toe te voegen dat er een "rode lijn" is waar Iran niet overheen moet stappen, wil Iran een militair conflict voorkomen.

Afgelopen maandag zei Ahmedinidjad nog dat Israël "geen wortels" in het Midden Oosten heeft en dat het "vernietigd" zou worden. Zonder dat Obama hem direct aansprak, was de volgende boodschap duidelijk voor hem bedoeld: "Zij die de Holocaust ontkennen en vinden dat Israël geen bestaansrecht heeft, moeten we achter ons laten."

Syrië

Niet nieuw was de forse kritiek op de Syrische president Assad. Toch herhaalde Obama nog eens zijn regime verwerpelijk te vinden. "Het regime moet ten val worden gebracht om een einde te maken aan het leed van het Syrische volk." Ook in de categorie 'oud nieuws' is de roep om vredesbesprekingen tussen Israël en Palestina. Obama beloofde voor zijn eerste ambtstermijn daar een prioriteit van te maken, maar daar is weinig van terecht gekomen.

Tot slot riep Obama wereldleiders op om gezamenlijk op te treden tegen anti-Amerikaans geweld dat in veel moslimlanden losbarstte na de film Innocence of Muslims.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl