NOS NieuwsAangepast

Geen Google en Gmail voor Iraniërs

Na Facebook en Youtube zijn nu ook Google en Gmail in Iran uit de lucht gehaald. De blokkade is waarschijnlijk het resultaat van de beruchte anti-islamfilm die op YouTube circuleert. Of het bij blokkades zal blijven is nog maar de vraag: een eigen internetnetwerk staat al lange tijd op de Iraanse wensenlijst.

De Iraanse overheid werkt al met een 'nationaal informatienetwerk', nu de burgers nog. Het 'halal internet' wordt alternatief voor internet, maar dan speciaal voor moslims. In maart 2013 hoopt Iran het systeem helemaal op poten te hebben.

Censuur

De Iraniërs zijn minder blij met het idee, zij vrezen voor hun internetvrijheid. Een variant op het wereldwijde web lijkt een uitgelezen kans om informatie te censureren die het land niet aanstaat.

Iran is niet vies van een beetje censuur. Vooral Google en YouTube worden vaak geblokkeerd sinds de onrust die ontstond na de herverkiezing van president Ahamdinejad in 2009.

Of burgers met de komst van het nieuwe netwerk helemaal geen gebruik meer kunnen maken van het wereldwijde web is nog niet duidelijk.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl