NOS NieuwsAangepast

40 gewonden bij rellen 'Apple-fabriek'

In een Foxconn-fabriek in het Chinese Taiyuan is het vannacht flink uit de hand gelopen. Er braken in de fabriek rellen uit, waarbij meer dan 2000 boze werknemers betrokken waren. Ze vernielden onder meer een wachttoren. Er raakten veertig mensen gewond bij de ongeregeldheden.

De rellen braken vannacht uit in een slaapzaal. De oorzaak is niet duidelijk, maar het bedrijf spreekt over "een ruzie tussen een aantal medewerkers". Volgens Xinhua News zijn er 5000 agenten naar de fabriek gestuurd om de rust te herstellen. Na de rellen houdt de fabrikant zijn deuren voorlopig gesloten.

Op YouTube is inmiddels een filmpje opgedoken van de rellende werknemers.

'Apple-fabrieken'

De Foxconn-fabrieken in China staan ook wel bekend als 'Apple-fabrieken', omdat de fabrikant verschillende Apple-onderdelen maakt. Foxconn kwam eerder dit jaar ook al in opspraak, toen was het vanwege de slechte werkomstandigheden. De salarissen zijn veel te laag, de werkdagen te lang en er breken vaak ziektes uit op de werkvloer.Ook deden in de afgelopen vier jaar 18 medewerkers een zelfmoordpoging.

De fabrikant heeft na de ophef de werkomstandigheden verbeterd. Zo krijgen de werknemers meer pauze en bestaat een werkweek uit maximaal zestig uur, inclusief overwerk. Foxconn wil dat nog verder omlaag brengen naar veertig uur per week, met maximaal negen overuren.

Bij de fabriek werken 79.000 mensen.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl