NOS NieuwsAangepast

Desmond Tutu erelid FC Twente

Niemand minder dan de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu is vanmiddag erelid geworden van FC Twente. Gisteren werd hij al benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau, een hoge koninklijke onderscheiding. En o ja, hadden we al verteld dat Tutu ook de Nobelprijs voor de Vrede op zak heeft?

Ondanks zo'n indrukwekkend palmares, is Tutu niet te beroerd zijn opwachting te maken op het veld van de Tukkers. Hij geeft de spelers en de arbitrage allemaal een hand. De kinderen kunnen allemaal rekenen op een highfive. En ondanks zijn leeftijd, 81 jaar, doet de Zuid-Afrikaan ook nog een vreugdedansje. Dat kon het FC Twente-publiek wel waarderen. Hij ontving een staande ovatie en werd toegezongen.

Tutu is bij de wedstrijd aanwezig om aandacht te vragen voor het Medical Knowledge Program (MKI), een organisatie die ernaar streeft de leefomstandigheden in de Zuid-Afrikaanse townships te verbeteren. Voor die gelegenheid speelt FC Twente niet met de gebruikelijke shirtsponsor, maar met MKI op het shirt.

Deventer

Tutu kreeg gisteren in Deventer een hoge koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. De commissaris van de koningin in Overijssel, Ank Bijleveld, gaf hem de onderscheiding. Tutu wordt daarmee onder meer geëerd voor zijn werk als voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Die commissie onderzocht de misdaden die in de tijd van de apartheid werden gepleegd. De bisschop riep op tot verzoening.

Desmond Tutu zei na de uitreiking onder meer dat de afschaffing van de apartheid niet alleen de verdienste is geweest van mensen als Nelson Mandela. De veranderingen werden volgens hem ook mogelijk door steun uit Nederland.

Apartheid

De Zuid-Afrikaanse bisschop kreeg in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de strijd tegen apartheid. Hij is voor een achtdaags bezoek in Nederland. Gisteren deed hij een beroep op het kabinet om niet te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl