NOS NieuwsAangepast

Haren geeft Project X- feestje geen kans

Er komt geen feestje in in Haren. Niet het verjaardagsfeestje van Merthe, die onbedoeld duizenden mensen op haar Facebook-evenement van haar Sweet 16 zag verschijnen, en ook geen alternatief feest om al die bezoekers alsnog iets te bieden.

Dat meldt de gemeente Haren op haar website vandaag. Burgemeester Rob Bats heeft besloten dat de Stationsweg, waar het feest gehouden zou worden, morgen niet bereikbaar is. Ook krijgen particuliere initiatieven geen vergunningen om mensen een feestje te bieden en geldt er een alcoholverbod op het station. Mochten er toch nog stromen bezoekers richting Haren trekken, zullen die door de politie naar één plek worden geleid.

Persconferentie

In een persconferentie gaf de burgemeester meer informatie over de gang van zaken. Afgelopen dagen heeft hij met politie en justitie om de tafel gezeten. Want wat te doen? Voor het rustige Haren is dit een 'unieke gebeurtenis', zoals Bats zelf ook zegt. "We hebben maar één doel, en dat is dempen", zegt hij. "Facebook is op zich een prachtig medium, maar we willen niet dat dit uit de hand loopt. De openbare orde moet gehandhaafd worden."

In de verklaring zegt Bats ook met omwonenden gesproken te hebben. "Ze zijn bang. Er is sprake van een zekere dreiging. Maar we hebben hen niet geadviseerd weg te gaan. Iedereen moet gewoon doorgaan met de normale gang van zaken." Meer beelden van de persconferentie vind je hiernaast.

ME-busjes

De gemeente heeft dit besloten omdat de veiligheid van bewoners niet gegarandeerd kan worden. Vandaag werd er al getwitterd over mogelijke ME-busjes in de stad. De hele week gonst het op sociale media al van berichten over 'Project X Haren'. Ook zijn middelbare scholen in de omgeving bezocht om leerlingen te vragen vooral niet naar het huis te komen.

Het begon allemaal als een onschuldig verjaardagsfeestje, waarvoor Merthe een evenement op Facebook aanmaakte. Door een fout vergat de 15-jarige aan te vinken dat het om een privé evenement ging. Hierdoor kon iedereen zich aanmelden. Al snel liep het aantal aanwezigen tot 5.000 en op dit moment zouden er al minsten 15.000 mensen van plan zijn naar Haren te trekken.

Internationaal

'Project X Haren' heeft het evenement op sociale media gekregen. Het is een verwijzing naar een Amerikaanse film, waar ongeveer hetzelfde gebeurt met complete chaos als gevolg. Inmiddels heeft het 'feestje' ook internationale aandacht gekregen: Policein a sleepy Dutch town braced Thursday for an invasion of party-goers after a teenager's birthday invite on Facebook went viral, schrijft persbureau AFP.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl