NOS NieuwsAangepast

De nieuwe Tweede Kamer: 51 nieuwelingen

Het resultaat van onze rode potloodjes in de stemhokken neemt vandaag voor het eerst plaats in de Tweede Kamer. Van de 150 Kamerleden verwelkomen we 51 nieuwe gezichten. Vanmiddag zijn alle gekozen parlementariërs beëdigd. De rest van de middag wordt er door de nieuwbakken parlementariërs gedebatteerd over de kabinetsformatie.

Tussen de nieuwelingen zitten ook de namen van de bekende bewindspersonen die nu het demissionaire kabinet vormen. Zo nemen premier Rutte, minister Schippers en staatssecretaris Teeven gewoon plaats op de blauwe stoelen in de Tweede Kamer. Zij zijn in ieder geval Kamerlid tot het nieuwe kabinet er is.

Comebacks

Ook een aantal oud-Kamerleden maken hun comeback als Kamerlid. Een opvallende naam is die van Mei Li Vos van de PvdA. Van 2007 tot 2010 zat zij al in de Tweede Kamer, maar keerde daarna niet terug. Ze viel buiten de boot door een lage plaats op de kieslijst.

Van de PVV keren Barry Madlener en Machiel de Graaf terug. Beide mannen gingen een avontuur aan op een ander politiek podium. Madlener werd in 2009 Europarlementariër en De Graaf verruilde de Tweede voor de Eerste Kamer.

En een opvallende comeback bij GroenLinks. Bram van Ojik keert terug in de Kamer na 18 jaar afwezigheid.

Nieuwe namen

De meest in het oog springende nieuweling is waarschijnlijk Henk Krol, lijsttrekker van 50Plus. Niet alleen zijn Kamerlidmaatschap, maar zijn hele partij (twee zetels) zorgen voor vernieuwing. Zijn naam en gezicht kennen we al wel, vooral als hoofdredacteur van de Gay Krant.

Ook Mona Keijzer, de opvallende rising star van het CDA, neemt plaats op een blauwe stoel. De Purmerendse wethouder dook uit het niets op toen ze een plots twee eindigde achter Sybrand Buma in de lijsttrekkersverkiezing van de partij. Dat leverde haar ook een tweede plaats op de kandidatenlijst op.

En dat politiek bedrijven in de genen zit, bewijzen drie kinderen van prominente oud-politici, zoals Pieter Duisenberg, zoon van oud-PvdA-minister Wim Duisenberg. Zijn vader zal trots zijn, maar moet wel toezien hoe zijn zoon voor de VVD in de Kamer gaat. PvdA-er Marit Maij is de dochter van oud-CDA-minister Hanja Maij-Weggen. Alleen Pieter Heerma, zoon van voormalig CDA-fractieleider Enneüs Heerma, is de partij van zijn vader trouw gebleven.

Volg de eerste dag van de nieuwe Tweede Kamerleden live op Politiek24.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl