NOS NieuwsAangepast

Olie op vuur door Franse spotprenten Mohammed

Terwijl er veel te doen is om anti-islamfilm Innocence of Muslims, heeft het Franse satirisch weekblad Charlie Hebdo vanmorgen spotprenten gepubliceerd over de profeet Mohammed. De Franse regering heeft daarom zijn ambassades gesloten.

Hoofdredacteur Charbonnier denkt er niet aan om een stapje terug te doen. Dit "omdat de extremisten anders winnen". Volgens de Fransman zullen de afbeeldingen degenen choqueren die gechoqueerd willen worden. De Franse moslimraad heeft dan ook opgeroepen dat Franse moslims zich niet moeten laten uitlokken.

De website van het tijdschrift ligt plat. Het is niet duidelijk of dat komt door overbelasting of dat het de schuld is van hackers.

Mohammed bloot

Onze correspondent Ron Linker in Frankrijk is in bezit van een exemplaar van Charlie Hebdo. "De cartoons zijn grof en provocerend. Je ziet Mohammed bloot in de rol van Brigitte Bardot", vertelt hij. Volgens de hoofdredacteur van het blad wordt gebruik gemaakt van het recht om te provoceren. "Want", zo zegt hij, "als we deze plaatjes verbieden dan is het hek van de dam."

Op Twitter en Facebook gaan al een paar dagen stemmen op voor protesten tegen onder meer de prenten in Charlie Hebdo, maar ook tegen de film Innocence of Muslims. Die protesten heeft de regering bij voorbaat al verboden, "het is dus afwachten of Charlie olie op het vuur gooit," zegt Linker tot slot.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl