NOS NieuwsAangepast

Rijks Studio: knutselen met Rijksmuseum-collectie

Op de opening van het vernieuwde Rijksmuseum moeten we nog even wachten tot april volgend jaar, maar vanaf 30 oktober kan je online al terecht bij de Rijks Studio. Daar krijg je toegang tot afbeeldingen van kunstwerken en kan je ermee knutselen zoveel je wilt. Ofwel: "It's time to move the Museum's art from behind its walls in Amsterdam into the world."

Bezoekers van het Picnic-festival in Amsterdam kregen vandaag al een voorproefje. Zij mochten met de tools aan de slag. Onze verslaggevers Elger van der Wel en Harro Brouwer namen een kijkje en spraken met een paar van de proefkonijnen:

Uiteenlopende creaties

Met de tools kun je vanuit de site direct afbeeldingen met hoge resolutie printen op bijvoorbeeld canvas of sleutelhangers. Je krijgt op de site ook tips over minder voor de hand liggende creaties, zoals telefoonhoesjes of designs met 3D-printers. Bekijk hiernaast voorbeelden van creaties gemaakt door de bezoekers van het Picnic-festival.

Al het materiaal is vrij te gebruiken, mits ze geen commerciële doelen dienen. Wil je dus de Nachtwacht boven je bed of een deel van een schilderij op een t-shirt? Leef je uit.

'Er gaat niets boven échte kunst'

Het online aanbod is groot, zeker als je dat vergelijkt met de 'slechts' 8000 objecten in het museum zelf. "We hebben 125.000 objecten gedigitaliseerd en die gaan we vrijgeven voor het publiek", zegt marketingmanager bij het Rijksmuseum Marijke Smallegange. "We hopen dat zoveel mogelijk mensen in onze collectie gaan kijken en daar zelf mee aan de slag gaan."

Leuk voor het publiek, maar Rijks Studio dient ook een ander doel. Het moet uiteindelijk het enthousiasme voor de originele kunstwerken aanwakkeren. "We willen de kunst toegankelijk maken", zegt Smallegange. "We geloven er heilig in dat hoe meer onze kunst verspreid wordt, hoe meer mensen van de échte kunst willen zien, want niets evenaart het kijken naar echte kunst."

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl