NOS NieuwsAangepast

'Nederland smijt vuil naar Suriname'

"Nederland kan het niet hebben dat het goed gaat met Suriname", zegt de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin tegen de website Starnieuws. Volgens de minister grijpt Nederland "elke kans aan om vuil te smijten en Suriname zwart te maken".

"Dat merk ik regelmatig bij mijn internationale contacten", zegt Lackin. "Ik had al eerder gesteld dat Nederland niet zal stoppen met verdachtmakingen."

Lackin is boos over de dossierstukken in de zaak tegen Piet W., een Nederlandse Surinamer die vast zit voor internationale drugshandel. Gisteren werd bekend dat de Nederlandse recherche de Surinaamse president Desi Bouterse in verband brengt met de drugszaak van W. Volgens Lackin voor Nederland weer een mooie manier om zich negatief uit te laten over Suriname.

Smokkel

In april werkte de Nationale Recherche samen met de Surinaamse politie aan een groot onderzoek naar de internationale drugsorganisatie. Dat leidde tot de aanhouding van W. en vier medeverdachten. Het vijftal zou grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa smokkelen. Vrij snel na de arrestatie van Piet W. werd duidelijk dat W. bevriend was met Dino, de zoon van Bouterse.

In maart wist de recherche een telefoongesprek tussen W. en een medeverdachte af te luisteren, waarin zowel de namen van 'Bouta' als 'Dino' vielen. Volgens de recherche zou met 'Bouta' president Bouterse worden bedoeld.

Desi Bouterse werd in 1999 in Nederland al veroordeeld 11 jaar cel voor drugshandel.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl