NOS NieuwsAangepast

New Delhi verbiedt plastic

Vanaf vandaag zijn alle plastic verpakkingsmaterialen verboden in de Indiase hoofdstad New Delhi. De overheid hoopt met het verbod milieuvervuiling terug te dringen. In 2009 werd er al een verbod op plastic zakken uitgevaardigd.

Het verbod geldt voor de productie en verkoop van alle soorten plastic verpakkingen, zakken en vuilniszakken. Het is de vraag of het verbod echt zin heeft: het verbod op boodschappentassen van 2009 was voor de autoriteiten lastig te handhaven.

Atoombom

Recent sprak het Hooggerechtshof in India zich nog uit over de milieuvervuiling door plastic. Twee dierenrechtenorganisaties hadden een zaak aangespannen over de enorme plasticvervuiling in het land. Ze toonden toen aan dat in magen van koeien tot 60 kilo aan plastic afval te vinden was.

De rechters waren uitgesproken: "Als we geen verbod op plastic zakjes onderzoeken of een systeem van terugname instellen, zal de volgende generatie geconfronteerd worden met een ergere bedreiging dan de atoombom."

Het verbod is er dus gekomen, maar of het haalbaar en te handhaven is in een land waar bijna alles in plastic is verpakt, dat is afwachten.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl