NOS NieuwsAangepast

Belgische studies: Nederlander legt het af

Het collegegeld is er lager, er zijn meer kamers en de toelatingseisen voor studies als geneeskunde en tandheelkunde zijn minder streng: een paar argumenten waarom Nederlandse studenten vaker uitwijken naar België om een opleiding te doen.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, want wat blijkt: in Leuven haalt 18 procent van de Nederlandse studenten alle punten in het eerste jaar tegenover 43 procent van de Vlamingen. En op veel Vlaamse universiteiten doen Nederlanders het niet zo goed.

Uit de voorlopige cijfers van de Belgische krant De Standaard blijkt dat er ook dit jaar weer meer Nederlandse studenten in België studeren. Volgens de Vlaamse krant ligt het aantal komend collegejaar op 5773 studenten uit Nederland, terwijl het er vorig jaar 'maar' rond de 5000 waren. Meer over de situatie toen zie je in de video rechts.

Niet zo gek als je bedenkt dat studeren in België een stuk betaalbaarder is dan in Nederland. Het schoolgeld hier bedraagt 1771 euro, terwijl je in België 578 euro moet aftikken. En als je langer over je studie doet, is van een eventuele langstudeerboete bij onze zuiderburen ook geen sprake.

Resultaten

Veel Vlaamse universiteiten zien dat de resultaten van Nederlandse studenten niet om over naar huis te schrijven zijn. De Universiteit van Antwerpen herkent de opstartproblemen van de Nederlanders. Daar haalt slechts 45 procent het eerste jaar volledig, van de Vlamingen is dat ruim 20 procent meer. Toch is er hoop: later halen de Nederlanders de schade namelijk in. Nederlanders halen na het tweede jaar 80 procent van hun studiepunten, Belgen 84 procent.

'Groot probleem'

Niet iedereen is enthousiast over de Nederlandse toestroom. In De Standaard zegt een onderwijsambtenaar op termijn een groot probleem te voorzien. "Een student kost ons 10.000 euro per jaar en het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland."

De kosten worden in Europa op deze manier niet eerlijk verdeeld, zegt de ambtenaar in dezelfde krant: "Wij willen graag dat studenten in andere landen gaan studeren. Maar sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen. Het is daarom belangrijk dat in de toekomst beleidsmaatregelen in verband met het hoger onderwijs op elkaar worden afgestemd."

Antwerpen

Onder Nederlandse studenten is vooral Antwerpen een populaire stad: de Universiteit van Antwerpen verwelkomt dit jaar ruim 900 nieuwe Nederlandse studenten, terwijl de inschrijvingsperiode nog een week loopt.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl