NOS NieuwsAangepast

DNA-onderzoek: 8080 brieven op de mat

Voor ruim 8000 mannen in Noord-Friesland wordt het een spannende week. Zij krijgen een brief in de bus waarin ze wordt gevraagd wangslijm af te staan in het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. Het is het meest grootschalige DNA-onderzoek dat ooit in ons land heeft plaatsgevonden. De politie hoopt dat na 13 jaar eindelijk duidelijkheid komt over de moord op Marianne Vaatstra.

Hoe?

Mannen die een brief krijgen kunnen vanaf 29 september op elf plaatsen in drie Friese gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadiel en Kolummerland) wangslijm af laten nemen.

Het DNA wordt daarna de komende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetisch materiaal van de moordenaar van Marianne. Op het lichaam van Marianne en op een aansteker in haar tas is DNA van de dader gevonden. Het NFI denkt dat ze minstens vijf maanden nodig hebben om een uitspraak te kunnen doen.

Wie?

Mannen die een oproep kunnen verwachten zijn mannen die op 1 mei 1999 tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand van het weiland, waar Marianne is gevonden, in Veenklooster woonden.

Verplicht?

Deelname is niet verplicht. Alleen zit er wel een tijdslimiet aan. Mannen hebben twee weken de tijd om aan het onderzoek mee te doen.

De zaak?

Marianne Vaatstra werd in 1999 bij Veenklooster verkracht en vermoord. Het onderzoek in de Vaatstra-zaak is een van de langstdurende en meest intensieve ooit. Er is al duidelijk dat ze de dader kende en dat die waarschijnlijk bij haar in de buurt woonde.

Het DNA-onderzoek wordt gezien als een 'laatste kans' om toch nog de dader te ontrafelen.

Hiernaast kan je twee reportages zien die we maakten over DNA-onderzoek.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl