NOS NieuwsAangepast

Al 300 klachten in zwartboek langstudeerboete

Er zijn al 300 klachten achtergelaten over de langstudeerboete in het zwartboek dat verschillende studentenbonden gezamenlijk hebben geopend. Vorige week lanceerden de bonden een meldpunt voor klachten over de langstudeerboete.

De klachten zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën, zegt Kai Heijneman van de LSVb. "De eerste categorie is die van de trieste gevallen. Bijvoorbeeld een klacht van een meisje met een hersentumor, dat van het kastje naar de muur wordt gestuurd door DUO en haar onderwijsinstelling. De tweede categorie klachten gaat over uitzonderingen die zijn opgesteld door de overheid maar niet goed worden verwerkt door de onderwijsinstellingen. Categorie drie gaat over mensen die door andere omstandigheden langer over hun studie doen."

Termijn verstreken

Ook zijn er veel klachten gaan over de beschikking die je moet hebben voor je in beroep kunt gaan tegen de boete, zegt Heijneman ""Op Studielink zien studenten dat ze een langstudeerboete hebben, maar van hun opleiding horen ze niets. Ze verwachten een brief op papier, zodat ze die kunnen gebruiken om tegen in beroep te gaan, maar die ontvangen ze niet."

Dat heeft gevolgen, zegt Heijneman: "Sommige studenten hebben nu te lang gewacht en daarom is de termijn, zes weken, om in beroep te gaan al verstreken." Nu blijkt dat het bericht van Studielink ook een geldig document is om in beroep te gaan.

Onterecht

Ook zijn er aantoonbaar onterechte langstudeerboetes uitgedeeld, vertelt Heijneman. "Een aantal studenten die een tweede studie in de zorg en het onderwijs zijn gaan doen hebben toch een boete op de mat zien vallen." En dat klopt niet: deze studies zijn vrijgesteld van de boete vanwege de tekorten in de sectoren onderwijs en zorg.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl