NOS NieuwsAangepast

'Zeg maar dag tegen de stufi'

Het formeren moet nog beginnen, maar studentenbond LSVb en het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vrezen voor het bestaan van de studiefinanciering. Nu VVD en PvdA de grootsten zijn, hangt het leven van de stufi aan een zijden draadje.

Beide partijen willen namelijk af van de stufi en deze vervangen voor een sociaal leenstelsel. Vooral de LSVb maakt zich zorgen. "Wat is er nu eigenlijk zo sociaal aan een sociaal leenstelsel?", vraagt voorzitter Kai Heijneman zich hardop af.

Niet blij

Ook Thijs van Reekum, voorzitter van het ISO, is niet blij met het stelsel dat eist dat studenten de studiebeurs voortaan lenen. Na de studie moet dit bedrag naar draagkracht terugbetaald worden. "Het is vrijwel zeker dat het er gaat komen", zucht Van Reekum.

Wat nog wel spannend wordt, is het al dan niet overeind blijven van de langstudeerboete. De PvdA wil namelijk direct af van de boete, terwijl de VVD daar pas van wil weten wanneer het sociale leenstelsel al is ingevoerd. Welke partij hierin het laatste woord krijgt, moet uit de formatie-rondes blijken.

Lobby

Zeker is dat zowel LSVb als het ISO flink wat lobby-werk te wachten staat. Onze verslaggever Martijn van der Zande sprak met de twee voorzitters, dat gesprek kun je hiernaast terugluisteren.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl