NOS NieuwsAangepast

Het toverwoord van deze verkiezingen: factchecken

Geen politicus kon er omheen deze verkiezingen: de factchecker. Kon je vroeger misschien nog makkelijk wegkomen met een leugentje, nu wordt iedere uitspraak drie keer gecontroleerd op waarheid. Zowel bij Nieuwsuur, als RTL schoven factcheckers aan om de feiten op tafel te leggen. En ook de kranten deden gezellig mee.

NRC Next vult sinds een paar maanden dagelijks een pagina met factchecks. De laatste weken werd de rubriek zelfs compleet opgedragen aan de verkiezingen. Onderdelen van partijprogramma's werden uitgeplozen en na elk televisiedebat werden de uitspraken van de lijsttrekkers gecontroleerd.

Rutte

Regelmatig ging daarbij het 'stoplicht op rood', zoals bij Mark Rutte. "Het had best veel invloed op de campagne dat zijn uitspraken niet bleken te klopen. Dat bleef echt een beetje aan hem kleven en werd aangehaald in debatten", zegt hoofdredacteur Rob Wijnberg.

Hoeveel er nu ook wordt gefactcheckt, eigenlijk is het natuurlijk iets wat journalisten altijd al doen. "Het is onderdeel van ons werk, maar deze vorm hebben we uit Amerika geleend. Je geeft het checken van bepaalde feiten op deze manier wat extra aandacht", aldus Wijnberg. De krant heeft speciaal voor de rubriek vier redacteuren aangenomen.

New Yorker

Correspondent Eelco Bosch van Rosenthal legt uit hoe dat in de VS gaat: "Als je bij een tijdschrift als The New Yorker factchecker bent, heb je één van de hoogtes posities in het bedrijf. Elk artikel wat daar wordt geschreven gaat langs de factcheckafdeling. Elk bewering of jaartal wordt gecheckt en mensen die worden gequoot worden ook echt nagebeld."

Toch gaan politici er niet minder om liegen in Amerika. "Er werd nog steeds zoveel gefactcheckt, omdat er nog steeds zoveel leugentjes worden verkocht. Veel campagneteams gaan er vanuit dat de spotjes van 30 seconden blijven hangen bij de kiezer en niet wat een factchecker er de volgende dag in een chique krant over schrijft."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl