NOS NieuwsAangepast

Wc-camera's op 200 Britse middelbare scholen

Stel je voor: naar de wc gaan terwijl er een camera in je nek hangt die meekijkt. Voor scholieren van meer dan 200 Britse middelbare scholen is het de keiharde waarheid. Uit onderzoek van privacywaakhond Big BrotherWatch blijkt dat op veel scholen in iedere wc een camera hangt.

En daar blijft het niet bij. Volgens Nick Pickles, voorzitter van Big Brother Watch, hangen op meer dan 200 scholen ook in veel kleedkamers camera's. "Er moet een instantie komen die er voor kan zorgen dat de privacy van scholieren gewaarborgd wordt."

Pickles: "Het onderzoek zal een schokgolf teweeg brengen bij ouders. Laat de scholen maar eens uitleggen wat er met de beelden van de scholieren gebeurt."

Extreme gevallen

De directeur van een van de scholen zegt: "De camera's zijn een manier om onse scholieren veilig te houden." De directrice van een andere school bevestigt dat en zegt: "De beelden worden alleen in extreme gevallen bekeken en automatisch verwijderd na 30 dagen."

Daar neemt Big Brother Watch geen genoegen mee. "Op veel scholen is het niet eens nodig om camera's op te hangen uit veiligheidsoverwegingen. De meesten staan in nette buurten, waar de criminaliteit nu niet echt de pan uit rijst."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl