NOS NieuwsAangepast

'Oud-Navy SEAL wordt bedreigd'

Matt Bissonette is gewaarschuwd. De oud-Navy SEAL deed in zijn boek 'No Easy Day' uitspraken over zijn ervaringen tijdens de moord op Osama Bin Laden en niet zonder consequenties. Bissonette heeft alle media-interviews afgezegd en moet onderduiken na bedreigingen aan zijn adres. Dit zegt zijn uitgever tegen The Daily Beast.

Bissonette schreef onder het pseudoniem Mark Owen het boek dat deze week uitkwam. Hij was de tweede man in de slaapkamer van Bin Laden en een van de SEALS die schoot en foto's maakte van de dode al-Quaida-leider. In het boek onthult hij details die tot nu toe onbekend waren.

60 minutes

In een interview met CBS-programma 60 minutes gaf Bissonette alvast een voorproefje: "Toen we zagen dat een man zijn hoofd om een hoek stak, schoot mijn collega op hem." Het bleek om Bin Laden te gaan: "Toen we hem daarna in zijn slaapkamer vonden met een kogel in zijn hoofd, schoten we weer." Waarom? "We konden zijn handen niet zien. Hij had een wapen kunnen vasthouden."

Dit in tegenstelling met de officiële lezing van Het Pentagon dat tot nu toe altijd volgehouden dat Bin Laden werd beschoten omdat hij zijn slaapkamer in was gevlucht en de SEALS bang waren dat hij daar naar een wapen zou grijpen.

Veiligheid

Het CBS-interview is het eerste en laatste interview van Bissonette. Je ziet dat hij onherkenbaar in beeld is gebracht, maar FOX News bracht eerder deze maand zijn echte identiteit aan het licht. De veiligheid van Bissonette is nu niet meer te garanderen, zegt de uitgever.

Leon Panetta, de Amerikaanse minister van Defensie is ook niet blij met het boek en gaat actie tegen Bissonette ondernemen. "Ik denk dat we hem en het Amerikaanse volk duidelijk moeten maken dat we dit soort gedrag niet accepteren", zegt hij.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl