NOS NieuwsAangepast

Doorbraak: iPad toegestaan tijdens hele vlucht

Tijdens het stijgen en landen mag je aan boord van een vliegtuig geen boek lezen op je e-reader of filmpje kijken op je tablet. Het gebruik van elektrische apparaten is verboden in de belangrijkste fases van de vlucht, omdat het voor storingen in de cockpit zou kunnen zorgen.

Er is alleen nooit bewijs geleverd dat die storingen daadwerkelijk op kunnen treden. Tenminste: vliegtuigbouwer Boeing is het niet gelukt een storing te reproduceren en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA levert ook geen bewijs. Stiekem laten veel mensen natuurlijk al jaren hun apparaten aan, bevestigt een onderzoek dat The Wall Street Journal vorige week publiceerde.

Piloten

Vandaag schrijft The Next Web over een doorbraak in het gebruik van gadgets aan boord: de FAA geeft American Airlines toestemming voor het gebruik van iPads aan boord, tijdens de gehele vlucht. Hierdoor kunnen de papieren pilotenhandleidingen de (vliegtuig)deur uit, want piloten kunnen het complete naslagwerk voortaan als app gebruiken.

Dat is niet alleen erg handig voor de piloten; doordat een iPad veel lichter is dan het dikke boek bespaart het brandstof. De totale besparing zou maar liefst 1,2 miljoen dollar per jaar zijn, als je het doorrekent naar de complete vloot van American Airlines.

Piloten met iPads is voor de luchtvaartmaatschappij een eerste stap. De stewardessen moeten er in de toekomst ook één krijgen.

Alleen iPad

Voor passagiers blijven gadgets voorlopig verboden tijdens het stijgen en het landen, omdat de toestemming alleen geldt voor piloten en ook echt alleen voor de iPad. Voor het gebruik van elke andere gadget, zullen opnieuw uitgebreide tests worden gedaan.

Als je dan kijkt naar de hoeveelheid apparaten op de markt en hoe snel die ook weer vernieuwen, ziet er voorlopig naar uit dat je nog gewoon naar buiten moet staren tijdens het opstijgen en landen. Of je moet een ouderwets papieren boek meenemen natuurlijk.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl