NOS NieuwsAangepast

Prinses Máxima een van de 1100 zwemmers in de gracht

Het is normaal gesproken misschien alleen voorbehouden aan dronken studenten: een zwemtochtje in de Amsterdamse grachten. Toch denken zo'n 1100 mensen daar anders over: vanmiddag gingen ze massaal het vieze water in. En, ze waren in koninklijk gezelschap: prinses Máxima zwom ook mee. Hier een foto van de prinses in de gracht. Rechts zie je een video.

De zwemmers halen met de actie Amsterdam City Swim geld op voor onderzoek naar de ziekte ALS. Er is tot nu toe al een half miljoen euro opgehaald.

Prinses Máxima

Het is niet duidelijk hoe de organisatie Máxima heeft gestrikt. "Ik weet wel dat de voorzitter van het comité goed bevriend is met het koninklijk paar", zegt verslaggever Menno Reemeijer. "Maar de RVD bezweert mij dat het gewoon om een heel goed doel gaat." Hier nog een foto van de prinses net voordat ze de gracht in springt. Op Twitter wordt enthousiast gereageerd op de actie van Máxima.

Ook prins Willem-Alexander was bij het evenement aanwezig, samen met zijn dochters. Zij wachtten Máxima op bij de finish.

Reemeijer: "Het doet een beetje denken aan 1985, toen W.A. van Buren meedeed aan de Elfstedentocht en bij de finish werd opgevangen door koningin Beatrix en prins Claus."

Tetanusprik

Het startsein van de zwemwedstrijd was vanmiddag om 13.00 uur. De af te leggen route was twee kilometer lang. Het grachtenwater is officieel geen zwemwater, maar net schoon genoeg om er toch in te mogen.

De zwemmers kregen wel een paar adviezen mee: haal een tetanusprik, trek een zwempak aan en zorg dat je geen slok water binnenkrijgt: drinken van het water kan diarree veroorzaken.

Een aantal bekende zwemmers waagde ook een duik in de grachten: onder meer Pieter van den Hoogeband, Marleen Veldhuis en Johan Kenkhuis zwommen mee.

ALS

ALS is een ongeneeslijke ziekte. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de ziekte ontstaat. Met de opbrengst van de actie moet genezing een stap dichterbij komen. Hier kun je zien wat er over de Amsterdam City Swim wordt getwitterd.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl