NOS NieuwsAangepast

Vliegmaatschappijen voor rechter om aanslagen 9/11

De Amerikaanse vliegmaatschappijen American Airlines en United moeten voor de rechter verschijnen om 9/11. World Trade Center Properties, de eigenaar van de Twin Towers in New York, klaagt de twee maatschappijen aan. Ze verwijten hen nalatigheid in verband met de kaping van de vliegtuigen op 11 september 2001.

Die aanklacht stamt al uit 2008, maar nu heeft een rechter toestemming gegeven om het voor de rechter te laten komen. Volgens WTCP komt het door de nalatigheid van American Airlines en United Airlines: "(...) anders hadden de terroristen de toestellen niet kunnen binnenkomen en kapen en ze in de Twin Towers kunnen vliegen", staat in de documenten.

WTCP wil 8,4 miljard dollar voor de wederopbouw van de twee torens, naast een schadevergoeding voor nalatigheid.

De vliegmaatschappijen ontkennen nalatigheid en wilden niet dat de zaak voor de rechter zou komen, omdat WTCP al geld heeft gehad van verzekeraars. Het bedrijf spande eerder al een zaak tegen de verzekeraars aan en schikte die zaak voor 4,09 miljard dollar. Maar omdat de rechter niet weet hoeveel van die kosten al daadwerkelijk gedekt zijn, ging hij daar niet in mee. Wel beperkte hij de schadevergoeding tot 2,8 miljard dollar, volgens hem de werkelijke kosten van de torens.

3000 doden

Op 11 september 2001 vloog vlucht 11 van American Airlines in de noordelijke toren van het WTC in New York. Slechts minuten later boorde vlucht 175 van United Airlines zich in de zuidelijke toren. In Washington vloog een ander vliegtuig het Pentagon in, in Pennsylvania stortte een vliegtuig neer. Bij de aanslag kwamen in totaal zo'n 3000 mensen om.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl