NOS NieuwsAangepast

Seksueel geweld tegen vrouwen Egypte 'epidemie'

Het seksuele geweld tegen vrouwen in Egypte neemt "epidemische vormen" aan, zeggen activisten in het land. Het probleem speelt eigenlijk altijd al, maar vooral de afgelopen drie maanden is het erger geworden.

Een vrouw die anoniem wil blijven, vertelde de BBC dat ze altijd bang is om betast of uitgescholden te worden als ze naar het centrum gaat. "Ik ben er altijd bang voor. Daarom ga ik weinig naar buiten en áls ik ga zorg ik dat ik onopvallend gekleed ben." Maar ook dat biedt geen bescherming meer, zegt Dina Farid van de stichting Egypt's Girls are a Red Line. Volgens haar worden ook vrouwen die een compleet bedekkende niqaab dragen, aangevallen. Uit een onderzoek van The Egyptian Center for Women's Rights uit 2008 zou blijken dat meer dan 80 procent van de Egyptische vrouwen wel eens seksueel lastiggevallen is.

Een socioloog van de Amerikaanse universiteit in Caïro zegt dat het probleem diep in de Egyptische cultuur geworteld zit: een mix van toenemende islamitische conservatisme en oude gewoontes. Sinds de opstand in het land anderhalf jaar geleden begon, is het probleem wel zichtbaarder geworden, omdat ook het leger zich schuldig maakte aan aanrandingen.

Million Women March

Eind vorig jaar liepen duizenden vrouwen in Caïro een mars om te protesteren tegen het geweldadige optreden tegen vrouwen door het leger. De directe aanleiding van de Million Women March was de mishandeling van een vrouw die al snel haar eigen hashtag had op Twitter, #tahrirwoman. Ze werd door militairen over de grond gesleept, waardoor haar bovenlijf ontbloot werd, een ultieme vernedering in het land.

Ook in juni werd op het Tahrirplein geprotesteerd tegen het seksuele geweld. Uitgerekend toen werden de vrouwen lastiggevallen door hitsige mannen. Een groep van zo'n 100 mannen viel de 50 protesterende vrouwen aan. Meerdere vrouwen werden betast en geslagen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl