NOS NieuwsAangepast

'Bewijs tegen Lance Armstrong openbaar'

Een nieuwe aflevering in Lance Armstrong-gate: het bewijs tegen de renner wordt openbaar gemaakt. Dat zegt de BBC. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA wil de getuigenissen tegen Armstrong zelfs al op korte termijn openbaar maken.

Armstrong gaf vorige week de strijd tegen de ellenlange aanklachtenlijst op. Daarop oordeelde USADA dat Armstrong zijn zeven Tourwinsten moet inleveren.

Bronnen beschermen

Het antidopingbureau zegt dat de bewijzen tegen Arsmtong zo sterk staan, dat het bewezen is dat hij meerdere malen doping heeft gebruikt.

Volgens de BBC wordt het bewijs nu pas naar buiten gebracht, omdat USADA hun bronnen wil beschermen en andere mensen bij de zaak betrokken zijn. Tegen Armstrongs voormalig ploegleider Johan Bruyneel en drie andere dokters lopen nog onderzoeken.

Heksenjacht

Armstrong zei dat hij slachtoffer is geworden van een heksenjacht. USADA wil die claim van tafel vegen door de bewijsstukken aan de grote klok te hangen. Twaalf personen zouden hebben verklaard dat de Texaan doping gebruikte.

De internationale wielerunie UCI is volgens Armstrong de enige die hem kan straffen. Die instantie wacht nu op de gegevens van USADA om te kijken wat ze precies gaan doen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl