'Arabische muziek in cockpit Spaanse Airbus'

Het leek er vanmiddag even dat een toestel uit Malaga van de Spaanse vliegtuigmaatschappij gegijzeld was. Het kwam uit Malaga en kwam onder begeleiding van twee F-16's Schiphol binnen. Het toestel werd begeleid omdat er geen radiocontact was met de piloot.

Later meldde de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling dat er geen gijzeling aan de gang was. "De piloot had een ongebruikelijke aanpak toen het vliegtuig het land binnenkwam", aldus vueling. "Maar aan boord is alles normaal." Dat meldde ook de piloot, volgens @112Schiphol. Ook de Marechaussee meldt nu dat er geen gijzeling is geweest. Er is een arrestatieteam in het vliegtuig geweest dat contact heeft gehad met de bemanning. Ook een passagier die we spraken wist te melden dat er "bijna niets aan de hand" was aan boord. Er waren in totaal 183 mensen aan boord.

Arabische muziek

De luchtvaartpolitie doet onderzoek naar wat zich vanmiddag precies heeft afgespeeld in de cockpit van de Spaanse Airbus. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt dat het onderzoek zich concentreert op de communicatie en op het niet opvolgen, door de piloot, van opdrachten van de verkeersleiding. Ze kijken ook naar het feit dat de verkeerleiding op Schiphol in de cockpit op de achtergrond Arabische muziek heeft gehoord.

Are we being hijacked?

Dat er verwarring in de cockpit was, is wel duidelijk. De gezagvoerder zei eerst nog tegen de luchtverkeersleiding dat alles aan boord "normaal" was, hoorde onze verslaggever op Schiphol van spotters. Een minuut later, toen de piloot de twee F-16's naast zich zag, vroeg hij aan de verkeersleiding "Are we being hijacked?".

Het vliegtuig zou eerder dit jaar ook al uit de lucht zijn gehaald, omdat er geen radiocontact meer was. Toen was er ook niks aan de hand.

Hier zie je het vluchtverloop: http://www.flightradar24.com/data/flights/vy8366.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl