NOS NieuwsAangepast

Frankrijk opent moordonderzoek naar dood Arafat

De kogel is door de kerk: Frankrijk gaat de doodsoorzaak van Yasser Arafat onderzoeken. Dat meldt het Franse persbureau AFP. De Palestijnse leider overleed acht jaar geleden op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs. Hij was plotseling ziek geworden, maar zijn precieze doodsoorzaak is nooit bekend geworden.

De Palestijnen zeggen dat Arafat vergiftigd is en dat Israël erachter zit. Een Zwitsers laboratorium ontdekte eerder dit jaar polonium op een tandenborstel en kleding van Arafat. In juli deed de vrouw van de vroegere Palestijnse leider, Soeha, aangifte. Ze heeft het laboratorium toestemming gegeven om het lichaam van haar man op te graven voor onderzoek.

Polonium is een gevaarlijke radioactieve stof en bijna niet verkrijgbaar. Alleen regeringen en directies van nucleaire installaties zouden er aan kunnen komen. Volgens de Arabische tv-zender al-Jazeera had Arafat vlak voor zijn dood de symptomen van een poloniumvergiftiging: diarree, overgeven en gewichtsverlies. Meer daarover zie je in de reportage hiernaast, die we begin juli maakten.

Alexander Litvinenko

Het enige bekende slachtoffer van polonium is de Russische ex-spion Alexander Litvinenko. Hij overleed in november 2006 in een ziekenhuis in Londen. Voor zijn dood was hij bezig met een onderzoek naar de moord op de kritische Russische journaliste Anna Politkovskaja.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl