NOS NieuwsAangepast

Disciplinaire straf voor militaire lijkplassers

Amerikaanse mariniers die over lijken van Talibanstrijders plasten, hoeven niet voor de rechter te verschijnen. Ze krijgen een disciplinaire straf, dat kan een boete of waarschuwing zijn.

De mariniers kwamen wereldwijd in het nieuws toen een filmpje opdook van het incident. Een van hen heeft toegegeven dat hij over een Talibanstrijder plaste. Een ander bekende dat hij op de foto ging met de gedode strijder, terwijl een derde loog over het incident.

In het bijschrift van het filmpje, dat in januari opdook, stond dat het om een team sluipschutters ging die in september weer naar de VS waren teruggekeerd. Het incident gebeurde in juli 2011 in de Afghaanse provincie Helmand.

Korans verbranden

Ook zes andere Amerikaanse militairen hebben een disciplinaire straf gekregen, maar vanwege een ander incident. Ze zaten op een basis bij Kabul en verbrandden korans uit de gevangenisbibliotheek.

Toen dat bekend werd, braken rellen uit die aan dertig mensen het leven kostten. Ook werden twee Amerikaanse officieren op het terrein van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken doodgeschoten. De daders daarvan zijn nooit gevonden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl