NOS NieuwsAangepast

Japanse overheid wil 'eigen' eilanden kopen

De Japanse overheid heeft een bod van omgerekend 25 miljoen dollar uitgebracht op een eilandengroep voor de kust van China. Dat meldt de Japanse krant Japan Times. Opmerkelijk, omdat de eilanden al onder Japans bestuur staan. Maar het land wil voor eens en altijd het conflict over de eilanden oplossen.

De Senkaku-eilanden (of Diaoyu-eilanden zoals de Chinezen zeggen) liggen voor de kust van China, ten noorden van Taiwan en ten zuiden van Japan. Dat zijn dan ook de drie landen die vechten om het bestuur van de eilandengroep. Japan claimde het gebied in 1895 en na de Tweede Wereldoorlog werden ze ook aan Japan toegewezen.

Private eigenaar

De Japanse overheid heeft dus nu een bod uitgebracht op de eilandengroep, die ondanks het Japanse bestuur in bezit is van een private eigenaar, de familie Kurihara. Die familie zei eerder niet te piekeren over de verkoop van de eilanden, maar zou nu toch bereid zijn daarover na te denken.

Wat willen de drie landen eigenlijk met de eilanden, gezien het feit dat ze onbewoonbaar zijn. De groep ligt tussen belangrijke scheepvaartroutes, boven rijke visgronden en mogelijk ook olie- en gasvelden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl