NOS NieuwsAangepast

675.000 dollar: schadevergoeding voor downloaden

Het doet denken aan een mug en een olifant: de zaak van grote Amerikaanse platenmaatschappijen tegen Joel Tenenbaum (25) uit Amerika. Hij moet een schadevergoeding betalen voor het illegaal downloaden van muziek, en daar zal hij waarschijnlijk zijn hele leven over doen. Een rechter in Massachusetts heeft namelijk bepaald dat 675.000 dollar een legitiem bedrag is.

Tenenbaum is schuldig bevonden aan het downloaden van 31 nummers in 2007. De schadevergoeding werd in 2009 al opgelegd, maar Tenenbaum wilde een nieuwe rechtszaak. Dat verzoek is nu afgewezen en daarom moet hij over de brug komen met het geld. Hij werd aangeklaagd door onder meer Sony BMG, Warner Brothers, Arista en UMG.

Brief

De zaak loopt eigenlijk al sinds zijn 16e. Toen kregen zijn ouders een brief waarin stond dat Joel illegaal muziek aan het delen was. Hij moest 5250 dollar betalen voor 7 nummers. Hij zegt dat hij ze toen 500 dollar bood, omdat dat alles was wat hij kon betalen.

In 2007 kwam de zaak voor het eerst voor. Tenenbaum studeerde toen in Boston. Hij diende een tegenaanklacht in, omdat de staat misbuik zou maken van haar macht. Hij weigerde te schikken en daarom kwam de zaak in 2009 opnieuw voor. Maar het resultaat daarvan was de enorme schadevergoeding voor Amerikaanse platenmaatschappijen; 22.500 dollar per mp3. Dit keer zei de rechter dat het vonnis terecht was, ook omdat Tenenbaum bleef doorgaan met downloaden, ook al was hij gewaarschuwd.

Op zijn blog hield Tenenbaum zijn jarenlange strijd bij, daar zie je precies wat wanneer gebeurde.

Donaties

In Amerika kan een jury een boete tot 150.000 dollar opleggen voor elke keer dat iemand het copyright schendt. Dat betekent dat de schadevergoeding voor Tenenbaum nog hoger had kunnen liggen.

Tot nu toe heeft hij altijd donaties geweigerd van mensen die hem maar al te graag willen helpen. "De rechtszaak is tegen mij, dit is mijn vonnis". Of hij nu wel hulp wil, is niet bekend.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl