NOS NieuwsAangepast

Paralympische pijniging voor prestaties

Wie dacht dat doping alleen op de reguliere Olympische Spelen voorkwam, heeft het mis. Ook paralympiërs gebruiken volop doping en maken daar geen geheim van.

Het gaat hier wel om natuurlijke doping: de sporters stimuleren hun lichaam door zichzelf te pijnigen, oftewel 'boosten'. Echte pijn voelen ze niet, omdat ze op de plekken waar ze zichzelf pijn doen, verlamd zijn. Toch reageert hun lichaam wel op de prikkels die het van buitenaf krijgt.

Botten breken

Door de prikkels stijgt hun bloeddruk en gaat er extra veel adrenaline door het lichaam stromen, en dat heeft een positief effect op de prestaties. Zo kunnen de paralympiërs tot 15 procent beter presteren.

En de zoektocht naar extreme prikkels gaat ver. Ze dienen zichzelf elektrische schokken toe, binden hun testikels af, breken hun botten en blokkeren hun katheters.

Diskwalificatie

Het Internationaal Paralympisch Comité is niet blij met deze vorm van doping, omdat de sporters zichzelf ermee in gevaar brengen.

De Britse Chef de Mission heeft zijn 300 paralympiërs zelfs verboden om aan 'boosting' te doen. En ook het Internationaal Olympisch Comité neemt haar maatregelen: sporters met een extreem hoge bloeddruk worden gediskwalificeerd.

Door: Lindsey

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl