NOS NieuwsAangepast

Vonnis Breivik: schuldig en toerekeningsvatbaar

Een warrig slot van de rechtszitting in Oslo over de zaak-Breivik. Breivik mocht aan het eind iets zeggen: hij zei dat hij de celstraf van 21 jaar niet kan accepteren omdat hij de rechtbank niet erkent. Hij wist ook nog niet of hij in beroep wilde gaan.

Omdat Breivik daarna excuses begon aan te bieden aan nationalisten, ontnam de rechter hem het woord. Breiviks advocaat zei daarna dat Breivik geen bedenktijd meer nodig heeft omdat hij niet in beroep gaat. De rechter verklaarde daarna de zaak gesloten. Het vonnis van 21 jaar celstraf kwam voor Breivik niet als een verrassing, zei zijn advocaat.

Het Openbaar Ministerie gaat ook niet in beroep.

Anders Breivik is schuldig bevonden op de massamoord op 77 mensen. Hij is toerekeningsvatbaar verklaard en krijgt een gevangenisstraf van 21 jaar opgelegd. "Breivik lachte terwijl het vonnis werd voorgelezen", twittert onze verslaggever Jeroen Wollaars. "Dit was ook de uitspraak die hij wilde: geestelijk gezond." In de video rechtsboven zie je beelden van de uitspraak en de reactie van Breivik.

Levenslang geen optie

Levenslange gevangenisstraf bestaat in Noorwegen niet meer. 21 jaar is de maximale celstraf. Toch lijkt het uitgesloten dat hij ooit nog vrijkomt. Als iemand ook na het uitdienen van zijn straf nog steeds een gevaar vormt voor de samenleving, mag hij in Noorwegen vast blijven zitten: elke 5 jaar kan de straf worden verlengd.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl