NOS NieuwsAangepast

Kans op afschaffen langstudeerboete klein

Voorlopig komt er geen einde aan de langstudeerboete, dat bleek donderdag tijdens het debat over de boete in de Tweede Kamer. De meerderheid van de Kamer -die tegen de boete is- kon het niet eens worden over een oplossing.

Al in de eerste minuten van het debat bleek dat er na dagen van overleg geen overeenstemming was gekomen. In het vervolg maakten de politici elkaar harde verwijten maar kwamen ze niet tot een oplossing.

In de tweede helft van het debat zei Zijlstra dat hij vasthoudt aan de boete aangezien de Kamer geen financiële compensatie heeft kunnen vinden voor het wegvallen van de maatregel.

Gat gevuld

Vorige week bleek plotseling dat het CDA inmiddels tegen de langstudeerboete is, waardoor een meerderheid tegen de boete is. Zijlstra zei het prima te vinden, mits het financiële gat gevuld zou worden. Maar daar blijken de partijen niet uit te komen.

Ondertussen neemt de tijdsdruk toe, want op 1 september gaat de boete in. Studenten hebben al acceptgiro's gekregen en weten niet of ze de boete moeten betalen of niet. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe zei vandaag in het debat dat deze studenten "maar gewoon moeten betalen".

Definitieve oplossing

De partijen overleggen misschien later opnieuw over een oplossing. GroenLinks heeft voorgesteld om het gat te dichten met een meevaller bij de studiefinanciering, maar dat ziet Zijlstra niet zitten omdat onbekend is hoe groot die meevaller zal zijn. Regeringspartij VVD wil alleen praten over een definitieve oplossing.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl