NOS NieuwsAangepast

Australië vs. peuken: '2-0'

Schone longen voor iedereen die na 2000 geboren is: in Tasmanië is het bijna werkelijkheid. Met een wetsvoorstel probeert de Australische deelstaat roken te verbieden voor iedereen die deze eeuw geboren is.

Australische media zeggen dat Tasmanië zo een eerste stap heeft gezet in het uitbannen van roken. Vanaf 2018 willen ze namelijk beetje bij beetje de sigaretten uit de winkels halen. Kinderen die in 2000 geboren zijn, mogen vanaf hun achttiende sigaretten kopen, maar als het een beetje meezit, kan dat dus niet meer.

"Als het voorstel er doorheen komt, wordt het uitkijken voor een zwarte markt voor sigaretten", zegt onze correspondent Robert Portier. In de video rechts vertelt hij meer.

Meeste rokers

Het voorstel is zo goed als aangenomen door het Tasmaanse parlement, maar wordt voor de zekerheid nog even gecontroleerd door een paar instanties. Het is niet gek dat juist in deze deelstaat de sigaret de zwartepiet toegespeeld krijgt. Tasmanië telt namelijk meer rokers dan andere delen van Australië.

Niet blits

Ook in de rest van Australië is de sigaret geen welkome gast. Vorige week besloot de Hoge Raad nog dat álle sigarettenpakjes er hetzelfde uit moeten gaan zien. Marlboro, Camel, Lucky Strike of welk merk dan ook: allemaal krijgen ze vanaf december een olijfgroen pakje. Omdat je met zo'n kleur pakje niet meer de blits maakt.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl