NOS NieuwsAangepast

Halbe Zijlstra: langstudeerboete nog niet weg

De slingers kunnen nog niet uit. Staatssecretaris van Onderwijs Zijlstra trekt de stekker voorlopig niet uit de langstudeerboete voor 1 september. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dat, maar volgens Zijlstra kost dat zo'n 370 miljoen euro per jaar en is het juridisch onmogelijk. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wettelijk vastgelegd

Het afschaffen van de maatregel kost Nederland niet alleen 370 miljoen euro per jaar, maar volgens Zijlstra zadelt het universiteiten ook nog eens op met flinke geldproblemen. Dat is al niet handig, en daarnaast is het juridisch ook nog eens onmogelijk de boete terug te draaien naar 0 euro. Het bedrag van 3000 euro als boete is namelijk vastgesteld in de wet en kan niet zomaar veranderd worden.

Prijskaartje

Alsof dat nog niet genoeg is, moeten onderwijsinstellingen bij een afschaffing van de boete geld gaan terugstorten naar studenten en moet ook DUO geld gaan terugvorderen. Kortom: rompslomp met een prijskaartje van bijna 400 miljoen.

Uit de Kamer klinkt inmiddels luid boegeroep. GroenLinks sluit niet uit dat het een motie van wantrouwen tegen Zijlstra indient als hij het intrekken van de langstudeerboete blijft weigeren. "Een ruime meerderheid wil de langstudeerboete stoppen, daar heeft de staatssecretaris dan naar te luisteren", zegt Tofik Dibi.

Oplossing

Donderdag komt er een debat tussen de Tweede Kamer en Zijlstra. In de tussentijd hoopt Tanja Jadnanansing van de PvdA een oplossing te kunnen vinden voor het probleem.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl