NOS NieuwsAangepast

Pussy Riot twee jaar in strafkamp

Nadezhda Tolokonnikova (22), Maria Alekhina (24) en Katya Samutsevich (30) zijn schuldig aan hooliganisme, als gevolg van hun anti-religieuze gevoelens. "Ze hebben de openbare orde geschonden", zo oordeelde de rechter. "Hun minachting tegenover de maatschappij is ingegeven door religieuze haat." En dus heeft hij het drietal van de punkband Pussy Riot tot twee jaar 'vrijheidsberoving' veroordeeld.

Ze moeten deze straf uitzitten in een strafkamp, ver buiten Moskou. Het OM eiste drie jaar. De vrouwen gaan in beroep tegen hun straf.

In totaal had de rechter twee uur en drie kwartier nodig om het vonnis voor te lezen. Het drietal kreeg een lagere straf omdat ze nog geen strafblad hebben. Ook het feit dat ze jonge kinderen hebben, speelt mee.

Tijdens de uitspraak moesten de drie vrouwen blijven staan met hun handen geboeid. Ze stonden er ontspannen bij: ze lachten en praatten onderling. Rondom het gerechtshof hadden zich demonstranten verzameld die de vrijlating van de drie eisten. Dertig demonstranten zijn opgepakt door de politie.

Strafkamp

Twee jaar in een strafkolonie dus. Dat is wat de jonge vrouwen te wachten staat. In zo'n kamp, dat ver buiten de bewoonde wereld staat, worden de veroordeelden opgesloten en aan het werk gezet. De drie worden binnenkort overgebracht naar het kamp.

Het drietal werd opgepakt omdat ze in februari een protestsong tegen Poetin en het Russische regime in een kerk zongen. Volgens de kerk hebben ze daarmee de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst.

Erg bekend was de band niet en de meeste mensen vonden de actie niet geslaagd. Maar doordat artiesten wereldwijd meeleefden, onder wie Madonna, Kate Nash, Björk, Sting en The Red Hot Chili Peppers, werd de zaak internationaal bekend. Inmiddels hebben ook politici van over de hele wereld met afkeer gereageerd op de uitspraak. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemt de uitspraak 'teleurstellend.'

Die internationale bekendheid heeft de groep tot helden gemaakt. Vandaag werd ook de nieuwe single van de punkband gelanceerd met als titel 'Putin Lights Up the Fires'. Gezien de aandacht die de groep de afgelopen weken heeft gekregen, zal de single snel in de hitlijsten terecht komen.

<p><em>Door: Helen <br/> <br/> <br/></em></p></body></html>

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl