NOS NieuwsAangepast

'De kopjes trilden uit de kast': aardbeving in Groningen

Veel Groningers zaten gisteravond schuddend voor de televisie. Rond 22.30 uur trilde de aarde in grote delen van de provincie. De aardbeving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter was volgens het KNMI een van de zwaarste tot nu toe in het noorden.

Het was ook niet de eerste keer deze week: woensdagavond was er ook al een aardbeving. Maar die was minder zwaar dan die van gisteren; dat was er een van 2,4.

De aardbeving is een van de zwaarste die tot nu toe gemeten zijn in Groningen. De schok werd gevoeld van de stad Groningen tot aan Delfzijl. Volgens de regionale omroep is op sommige plaatsen schade gemeld, zoals scheuren in de sporthal, en gingen veel mensen de straat op. De hulpdiensten hoefden er niet aan te pas te komen.

Epicentrum

Bij een vrouw trilden de kopjes zowat de kast uit, vertelt ze in het audiofragment hiernaast.

Het duurde even voordat het epicentrum van de beving werd vastgesteld. Eerst werd Winsum genoemd, maar later bleek dat het epicentrum bij Loppersum lag. Dat is niet ver van het dorpje Leermens, waar woensdagavond de aarde beefde.

Aardgas

Aardbevingen in de provincie Groningen komen door aardgaswinning. De aardbeving van 1992 met Roermond als epicentrum geldt als de zwaarste tot nu toe in Nederland. Die had een kracht van 5,8.

[View the story "Aardbeving Groningen" on Storify]

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl