NOS NieuwsAangepast

Olympische Spelen zijn ideale vluchtweg voor atleten

Terwijl hun ploeggenoten naar de marathonfinale zaten te kijken, namen vier Eritrese hardlopers een levensveranderende beslissing. Ze lieten hun hebben en houden achter in het Olympisch dorp, dumpten als in een film hun sim-kaarten en vroegen asiel aan in Londen.

Eén van de asielaanvragers is de 18-jarige Weynay Ghebreselassie. Hij was de enige atleet die met The Guardian durfde te praten, de anderen waren bang voor vergeldingsacties van de dictoriale president Isaias Afewerki. "Het kan zijn dat het regime in Eritrea mijn acties zien als verraad en dat m'n familie daar de dupe van wordt", zegt Ghebreselassie. Tijdens de opening van de Spelen droeg hij nog de vlag van zijn land.

Het extreem arme Eritrea heeft, ondanks het geringe inwonertal van 6 miljoen, één van de grootste legers in Afrika omdat jonge mannen gedwongen in dienst moeten. Het was één van de redenen voor de complete Eritrese nationale voetbalploeg om in 2009 een verdwijntruc te doen tijdens een toernooi in Kenia. Alleen de coach bleef achter.

Kameroen

De vier zijn niet de enigen die het hazenpad kozen tijdens de Spelen. Zeven Kameroenese atleten zijn na hun aankomst in Engeland van de radar verdwenen. Waarschijnlijk hebben de vijf boksers, een voetbalster en een zwemmer besloten een nieuw leven op te bouwen in Europa.

Eén van de boxers, Thomas Essomba, sprak met de BBC en zei: "Ik blijf niet in Engeland omdat ik niet om mijn land geef. Ik blijf hier omdat ik professioneel wil worden. Daarom kan ik niet terug naar Kameroen."

En dan vijf Congolese Olympiërs: ook verdwenen. Sinds de slotceremonie van zondag zijn een judoka en vier stafleden vermist.

De teller van vermiste atleten na de Olympische Spelen in Londen staat nu op twaalf. Overigens mogen ze nog tot november in Engeland blijven, want dan loopt hun visum pas af.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl