NOS NieuwsAangepast

India lanceert plannen voor Marsmissie

Het licht aanhouden lukt ze nog niet zo goed, maar ze willen wel graag een ruimtereis maken. De Indiase premier Manmohan Singh heeft gezegd dat zijn land volgend jaar ook een vlaggetje op Mars gaat planten. En daar hebben ze zestig miljoen euro voor over.

Het duurde maar even voor het plan de eerste kritiek te verduren kreeg. Twee weken geleden zorgde een storing in het Indiase elektriciteitsnet er nog voor dat meer dan 300 miljoen mensen in het donker zaten. Critici zeggen dan ook dat de overheid die zestig miljoen euro beter kan besteden aan verbetering van het stroomnet.

Weinig vertrouwen

Het hoofd van de Indiase ruimtevaartorganisatie klinkt nog niet echt zeker. "We gaan met deze Marsmissie niet echt waardevolle wetenschappelijke informatie verzamelen. Waarschijnlijk zal het geen echte nationale of internationale impact hebben."

Bluf

Toch denkt premier Singh dat de reis kan bijdragen aan de ontwikkeling van zijn land. "De reis wordt een grote stap voor ons op het gebied van wetenschap en technologische ontwikkeling." India heeft de reis in november 2013 gepland en zou daarmee pas het zesde land zijn dat op Marsmissie gaat.

De oppositie in India maakt zich niet zo druk om de uitspraken van Singh. "Na acht jaar heeft hij niet veel meer te vertellen, dit is pure bluf."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl