NOS NieuwsAangepast

Test met straalvliegtuig mislukt: WaveRider spat uiteen

We zeiden het gisteren nog: als het mislukt, ligt er bijna 250 miljoen euro op de zeebodem, als het goed gaat zijn we een ministapje dichterbij razendsnel reizen. Helaas, de test met een nieuw supersonisch straalvliegtuig in de VS is mislukt. De Boeing X-51 WaveRider spatte al na 30 seconden uiteen en viel in brokstukken in de oceaan. Het toestel was onbemand.

De X51A-Waverider is ontworpen om zes keer sneller dan het geluid te vliegen: mach 6. Hij moest die snelheid vandaag halen nadat hij was gelost door een B-52-bommenwerper voor de kust van Californië. Na 16 seconden vliegen moest de Waverider worden versneld door een raket die eraan vastzat. Die raket ontbrandde, maar het ging mis toen het vliegtuig de raket moest loslaten. De Waverider verloor de controle en spatte uiteen.

Minuten

De NASA en het Pentagon willen snellere straalvliegtuigen ontwikkelen die binnen een paar minuten elk doel op aarde kunnen bereiken.

De eerste twee tests verliepen ook niet vlekkeloos. In 2010 ging het drie minuten goed, maar toen knapte er iets. Rechts zie je beelden van die mislukte test. Dat moet beter, dachten ze. Maar tijdens de tweede test werd na een paar seconden de druk in de motor te groot en ging de hele lancering niet door.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl