NOS NieuwsAangepast

Australische sigaret definitief in olijfgroen pakje

De Hoge Raad in Australië heeft besloten: alle pakjes sigaretten moeten er hetzelfde uit gaan zien. Marlboro, Camel, Lucky Strike of een ander merk: vanaf december gaan de sigaretten in een nieuwe, neutrale verpakking. Er komen olijfgroene balkjes op de plaats waar voorheen logo's en merkeigenschappen stonden.

Alleen de merknaam mag nog op het pakje staan, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Zo is er bijvoorbeeld een voorgeschreven grootte en lettertype.

Reclame

De Australische regering wil het roken terugdringen door de verpakking onaantrekkelijk te maken. De overheid vindt dat de gekleurde pakjes een manier zijn om reclame te maken. Er is voor olijfgroen gekozen omdat deze kleur 'het minst aanspreekt'.

Tabaksfabrikanten tekenden eerder beroep aan tegen de plannen. Ze menen dat ze inbreuk maken op het intellectueel eigendom van de fabrikanten, zonder dat ze daarvoor worden gecompenseerd.

'Plain packaging'

De Hoge Raad oordeelt nu dat de plannen van de regering door kunnen gaan. Australië wordt hiermee het eerste land ter wereld dat het 'plain packaging' invoert. Ook andere landen overwegen vergelijkbare plannen.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl