NOS NieuwsAangepast

Student moet voor geld aankloppen bij paps en mams

Tweederde van de studenten moet toch nog bij paps en mams aankloppen voor geld, anders kunnen ze niet rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Volgens de budgetvoorlichter betalen veel ouders de grote uitgaven zoals collegegeld, de zorgverzekering en studieboeken.

Uitwonende studenten krijgen gemiddeld 233 euro per maand van hun ouders en thuiswonende studenten 100 euro. Daardoor hebben uitwonende studenten maandelijks 915 euro aan inkomsten en studenten die bij hun ouders wonen 535 euro.

Het grootste deel daarvan is de studiefinanciering, maar de meeste studenten hebben ook een bijbaantje dat gemiddeld 354 euro oplevert.

Geldadvies

Volgens het Nibud zijn de ouders dus van groot belang voor de financiële situatie van studenten. En ze spelen ook een grote rol als adviseur in geldzaken. Studenten die vinden dat ze door hun ouders goed zijn voorgelicht over geld, gaan daar volgens het Nibud beter mee om dan studenten die van hun ouders geen advies hebben gehad.

Driekwart vindt dat 'ie goed is voorgelicht. Die studenten sparen over het algemeen meer, komen makkelijker rond en houden hun administratie goed bij. De mening van ouders over lenen blijkt ook van belang: 35 procent van de studenten die niet lenen, doet dat niet omdat ouders het afraden.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl