NOS NieuwsAangepast

Het virus van vandaag: Hermes

De problemen met het computervirus Dorifel waren waarschijnlijk slechts het begin. Vandaag is er een nieuw virus opgedoken dat zich op dezelfde manier verspreidt als Dorifel en daardoor in theorie razendsnel heel veel computers kan besmetten.

Hoe zit dat precies? De tientallen organisaties die gisteren problemen hadden zijn al een tijd lang besmet met een ander virus: Citadel. Dat virus creeërde stilletjes een botnet, een netwerk van computers dat door computercriminelen heel makkelijk aan te sturen is. Via dat botnet werd deze week Dorifel geïnstalleerd. En Dorifel heeft dat Citadelbotnet nu gebruikt om het nieuwe virus Hermes te installeren.

Onderzoek

Erg ingewikkeld, wat ook maar weer aangeeft hoe slim de computercriminelen te werk gaan. Het Nationaal Cyber Security Centrum en ook beveiligingsbedrijven onderzoek het splinternieuwe virus momenteel. Het wordt namelijk nog niet herkend door virusscanners.

Voor problemen zorgt Hermes overigens niet direct, maar zorgelijk is het des te meer. Waar Dorifel Word- en Excel-bestanden blokkeerde, is Hermes onder andere uit op bankgegevens.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl