NOS NieuwsAangepast

Meeste vrouwen in EU gevangen in Nederland

Hoe een klein land groot kan zijn? Simpel. Nederland heeft de twijfelachtige eer het hoogste percentage vrouwelijke gevangenen van landen in de Europese Unie te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van EU-organisatie CPT naar het Nederlandse gevangeniswezen.

In andere landen binnen de EU is gemiddeld 4 procent van de gevangenen vrouw, in Nederland is dat ruim twee keer zoveel: 8,7 procent. Uit het onderzoek blijkt dat dat in de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Daarom vraagt CPT om opheldering van justitie.

Drugssmokkel

Annemarie Slotboom, onderzoeker van de Vrije Universiteit, deed vijf jaar geleden onderzoek naar de situatie van vrouwelijke gevangen in Nederland.Volgens haar zitten veel vrouwen vast wegens drugssmokkel. Nog steeds worden op Schiphol veel vrouwen aangehouden die drugs het land uit proberen te krijgen.

Een andere reden voor de toename van het percentage vrouwen in de gevangenissen is de afname van het aantal mannelijke gevangenen. Zware criminaliteit is namelijk afgenomen en die werd vooral gepleegd door mannen.

Afname aantal gevangenen

Toch komt Nederland ook goed uit het onderzoek, want sinds 2004 is het aantal gevangenen in Nederland sterk afgenomen. Zaten toen nog 20.000 mensen gevangen, nu zijn dat er 15.000.

Het inspectieteam van de EU is vrij positief over de situatie in de Nederlandse gevangenen. Veel van hen zitten namelijk in hun eentje in een cel en de mogelijkheid om te werken en te sporten zijn ruimschoots aanwezig.

Diepvries

Een punt van kritiek zijn de diepvriesmaaltijden in de gevangenissen. Veel maaltijden worden niet opgegeten en direct weggegooid.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl