NOS NieuwsAangepast

Standaard YouTube-app verdwijnt van iPhone en iPad

Die irritante Aandelen-applicatie is met geen mogelijkheid weg te krijgen, maar ondertussen haalt Apple wel een andere app van de iPhone af. Met de update van het besturingssysteem naar iOS6, die waarschijnlijk over ruim een maand beschikbaar wordt, verdwijnt de YouTube-applicatie van de iPhone en iPad.

Geen paniek: Google, de eigenaar van YouTube werkt aan een gratis applicatie die in de App Store terechtkomt. Daarnaast kunnen iPhone-bezitters YouTube gewoon bekijken vanuit de browser. Sterker nog: een link naar een filmpje zorgt er niet langer voor dat de browser wordt afgesloten en de YouTube-app wordt opgestart. Zo erg is het dus misschien niet eens.

Concurrentie

Het is onduidelijk wie er nu heeft besloten dat YouTube verdwijnt uit iOS: Apple of Google. Apple zegt dat de licentie is afgelopen, maar dat betekent niet dat Google die niet wil verlengen.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Apple heel voorzichtig alles van Google uit zijn besturingssysteem wil halen. De afgelopen vijf jaar was namelijk niet alleen YouTube, maar ook Google Maps standaard op de iPhone en iPad te vinden. In iOS6 wordt dat vervangen door een Kaarten-app van Apple zelf.

Al zal Apple het niet toegeven, dit heeft allemaal te maken met de concurrentie tussen de twee bedrijven. Google's besturingssysteem Android is namelijk Apple's grootste concurrent op de mobiele markt en de onderlinge strijd wordt steeds heviger.

App Store

Ondanks alles blijft Googlen en mailen via GMail gewoon mogelijk op Apple-apparaten. En in de App Store zijn allerlei apps te downloaden voor Google diensten als Google Plus, Google Translate, GMail en straks dus ook YouTube.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl