NOS NieuwsAangepast

Spaanse presentatrice ontslagen want 'te kritisch'

Stel je voor: de Nederlandse regering zorgt ervoor dat Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke wordt ontslagen omdat haar interviews te streng en te kritisch zouden zijn. Niet iets dat past bij een democratie, maar dit lijkt nu wel te gebeuren in Spanje. Ana Pastor, presentatrice van de populairste ochtendshow van de publieke zender TVE, moet haar programma 'Los Desayunos' verlaten.

Zelf noemt Pastor haar vertrek een 'politieke beslissing': "Ze willen van me af omdat ik me als een journalist gedraag", zegt ze tegen de Britse krant The Guardian. Pastor heeft een reputatie politici kritische vragen te stellen en geen genoegen te nemen met ontwijkende antwoorden, iets dat haar collega-journalisten niet delen. Over het algemeen tonen Spaanse journalisten veel genade met hun politici.

Berucht

Maar dit geldt niet voor Pastor. De presentatrice is niet alleen berucht om haar interviews met Spaanse politici: zo interviewde ze ooit de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad over de Arabisch Lente terwijl ze een hoofddoek droeg die langzaam afzakte en zo haar haar toonde. Onbedoeld, zei ze achteraf. Delen van het interview zie je hiernaast.

Haar kritische houding is Pastor dus duur komen te staan. Hoewel ze volgens officiële bronnen nog een nieuwe show in de nachtprogrammering aangeboden kreeg, zegt Pastor dat ze simpelweg het veld heeft moeten ruimen. Helemaal uit de lucht vallen komt haar vertrek niet, vertelt correspondent in Spanje Jessica van Spengen: "Politieke partijen hebben bij publieke omroep RTVE altijd een flinke vinger in de pap gehad. Hoewel de bemoeienis onder de vorige regering verminderde, heeft de huidige regering onder leiding van Partido Popular de wetten hierover juist weer teruggedraaid."

Wat Pastor nu gaat doen, is nog niet duidelijk. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Spanje´s bekendste journaliste lang werkloos zal blijven, maar bij de publieke omroep zal dit voorlopig niet gebeuren.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl