NOS NieuwsAangepast

Geen Koninginnedag meer voor Fiji

Op de tropische eilandengroep Fiji in de Stille Oceaan wordt er voortaan geen Koninginnedag meer gevierd. De militaire machthebbers vinden het onzin dat de verjaardag van de Britse koningin Elizabeth II nog in de voormalig Britse kolonie wordt gevierd.

Geen feestje meer voor de Fijianen dus, terwijl landen als Australië en Nieuw-Zeeland, ook ooit Britse kolonies, wél de verjaardag van de Britse koningin vieren. De Britten zelf slaan het feestje trouwens ook gewoon over. Militair leider Fiji, Frank Bainimarama, ziet vooral het voordeel van het schrappen van de feestdag: de productiviteit van het eiland zal omhoog gaan als de vrije dag vervalt. En dit is hard nodig voor de snel groeiende economie van Fiji, vindt Bainimarama.

Munt

En niet alleen met het schrappen van Koninginnedag neemt Fiji afstand van Groot-Brittanië. Al eerder kondigde Bainimarama aan de afbeelding van 'The Queen' op het geld te zullen vervangen. Op de munten komen voortaan lokale flora en fauna te staan. In 2006 nam Frank Bainimarama na een militaire coupe de macht over in Fiji. Sinds 1970 is de eilandengroep al onafhankelijk van Groot-Brittanië.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl