NOS NieuwsAangepast

Saudische judoka nu wel met hoofddoek op Spelen

Een hoofddoek dragen op de Olympische judomat: het mag. Het IOC en judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani uit Saudi-Arabië zijn het met elkaar eens over een ontwerp voor een 'veilige' hoofddoek.

Judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani uit Saudi-Arabië eiste dat ze er een mocht dragen bij haar wedstrijd(en) op de Spelen. In eerste instantie stonden het IOC en de Judo Federatie dat niet toe omdat ze het gevaarlijk vonden.

Risico's

Een hoofddoek bij judo brengt risico's met zich mee. Judoka's trekken niet aan elkaars oren, legt Judo Bond Nederland uit, maar er is wel contact met het hoofd en daarmee het risico dat je met je vingers achter de hoofddoek blijft haken en een blessure oploopt.

Hoe die veilige hoofddoek er precies uitziet is niet duidelijk, dat kunnen we vrijdag zien als de judoka de series van de vrouwen +78kg speelt. Behalve dat de hoofddoek geen blessures moet kunnen veroorzaken is het ook belangrijk dat de hoofddoek niet makkelijk los komt: dat kan het tempo van de wedstrijd beïnvloeden.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl